Bridgerubriek 5 december 2020

De tripjes naar Amerika die de profs van ’t Onstein gewend waren een paar keer per jaar te maken, zijn tijdelijk afgelast. Dat de heren hierdoor in de horizontale stand schieten is echter verre van waar. Ze spelen kilometers spellen op het internet, geven zo hier en daar een lesje en pronken op maandagmiddag bij BridgeTV. Daarnaast is er wekelijks instructie voor badgasten op een zonnig eiland.

Die instructie bestaat uit een uurtje spelen op BBO tegen geduchte tegenstanders en dat krikt de vorm op. De tegenstand bestaat uit een van de ereleden van de club, Matthieu Verhoeven die met een prof speelt.

Ook Verhoeven krijgt daar regelmatig aanwijzingen en zo kon ik afgelopen vrijdag bij de clubavond bekijken wat hij allemaal had bijgeleerd de laatste tijd. Op een spel viel ik van mijn stoel van verbazing. Enfin, sjor je vast en kijk zelf:

Z/NZ
-
A 7 4 3
H 9 8 7 5 4
H 4 3
B 7 5 3 2
-
8 H B 10 6
A V B 6 3 2
A 10 9 6 V B 8 7 5 2
A H V 10 9 8 6 3
V 9 5 2
10
-
 

West opent zijn hand met 1♠ en ik doubleer informatief. Oost heeft blijkbaar geen niet-forcing 2♣ bij de hand en wacht de ontwikkelingen even af. Je mag raden wat de edelachtbare nu verzon.

Pas?
Een goede beslissing. Als west past schrijven we acht of elfhonderd punten op het conto bij.

4♠?
Onduidelijk hoe dat afloopt, als partner tenminste past. Met een start in de zwarte kleuren haal je er tien, maar 8 en A leiden tot een minusscore voor NZ.

6♠?
Een stel Meesterklassers eindigde in slem na een 1♠ van de tegenpartij. Ik heb enige sympathie, maar de taak om twaalf slagen te maken was te zwaar .

Mijn partner koos geen van bovenstaande mogelijkheden. Hij prikte meteen raak in de fit met 4. West kiest de beste uitkomst (8) en als ik de hand van zuid zie, denk ik dat de computer op hol geslagen is.

De leider duikt in de dummy en oost wint de eerste slag met troefheer. De klaverenswitch laat west lopen en zuid is van zijn ruitenverliezer af. Het maakt nog steeds niks uit, want het contract is onmaakbaar. Verhoeven casht troefaas en gaat onverstoorbaar door met een kleine troef naar de zijn vrouw.

In die laatste slag heeft west ♠7 weggegooid. Dat is niet handig, maar nog niet fataal. De leider had nu met ♠6 verder moeten gaan. Het maakt het lastig voor west om die kaart te dekken. Matthieu kiest echter voor ♠10.

♠10 Maakt het makkelijker voor west om te dekken, maar hij heeft geen benul van het schoppenzitsel en denkt nog dat oost er wel over kan. De tien maakt dus de slag en oost kan troeven, maar zuids hand is dan hoog. Zou west hebben gedekt dan moet de leider troeven in de dummy en als oost maar niet overtroeft, maakt zuid nog maar twee slagen.
Hij heeft de schoppen wel vrij, maar moet met een aftroever naar de hand en als oost de volgende schoppen troeft, is zuids hand wel hoog, maar ook onbereikbaar.

De overslag (!) die zuid maakt nu west niet dekt, levert 11 imps op. Fred Kaps is er niks bij.

Op het tweede spel zat het niet echt mee:

Z/NZ
10 8 7 3
V 8 4
-
A B 10 7 5 4
9 6
B 2
9 5 B 10 3
A V 10 9 8 7 5 4 3 B 6 2
- V 8 6 3 2
A H V 5 4
A H 7 6 2
H
H 9
 

Dit keer geen quiz aan het begin over de keuze van de opening, hoewel de drie paren die de zuidhand met 2SA openen wel straf krijgen. Het puntental mag dan kloppen, de verdeling lijkt helemaal nergens op. Ik stel honderd strafregels voor.

Matthieu opent de zuidhand met 2♣. De bedoeling is om in alle rust beide hoge kleuren te noemen en afhankelijk van partners enthousiasme ergens in de hogere regionen te eindigen.

Die mogelijkheid wordt wreed verstoord door het 5 bod van west. Na twee passen doubleert zuid en bied ik 6♣ met de noordhand. Hoewel 6♣ geen mottig vierkaartje zal zijn, is de pas van zuid toch verrassend.

Het spelen doet pijn aan de ogen. West begint met A en de leider troeft in de dummy. Een klaveren naar de heer werkt ontnuchterend als west renonceert. Het contract is in een klap onmaakbaar. De vijfkaart van oost kun je niet onschadelijk maken. Als je ♣9 speelt, duikt oost. Harten naar de dummy en ♣A en ♣B neemt oost wel en dan zorgt een volgende ruiten ervoor dat je helemaal troefkort bent. Mijn partner gaat drie down en dat kost er 15.

De andere speler die 2♣ opent, doubleert 5♣ niet, maar biedt 6 om partner te laten kiezen uit de majors. Het is aan de maat, maar je komt in de goede speelsoort.

De beste opening is echter 1♠. Met een 5521 verdeling, is het onwaarschijnlijk dat iedereen past en je zit beter geplaatst in de volgende ronde.

Tim Verbeek en Danny Molenaar bieden naar 7♠. Na de 1♠ opening volgt west ook met 5, maar noord perst er nog 5♠ uit. Zuid checkt met 5SA de azen en als west nog een keer de boei uitwerpt, toont Verbeek met pas dat hij een aas heeft. Molenaar biedt daarop 6♠, er ontbreekt een aas, maar west meent dat hij gratis nog een keer zijn negenkaart kan vertellen.

Dat is niet zo. Noord past weer, nu om de eerste ronde controle in ruiten te vertellen en zuid gokt dat het een renonce is in ruiten en ♣A en biedt 7♠. West kan nu geen 8 meer bieden en NZ verdienen 16 imps.